Project Description

Elhelyezkedés, érdekességek Soltáról

A Solta sziget Horvátország Split régiójában található. Nyugatról és délről a nyílt tenger, keletről a Brac sziget, míg északról a Ciovo sziget és Split határolja. A Solta és Brac közötti tengeri szoros mindössze 700 méter. Ezen a szűk csatornán közlekednek a Splitből, Lastovora, Hvarra, Visre és az olaszországi Anconába tartó kompjáratok. Ez a pont egy igazán forgalmas hajózási útvonal egész Horvátországban.

Solta 60 km2-en terül el. Legmagasabb pontja a 237 méter magas Vela Straza. Solta Horvátország egy eléggé gyéren lakott szigete. A lakossága nem éri el az 1500 főt, mely a sziget 8 települése között oszlik meg. Solta sziget legnagyobb települése, gazdasági és közlekedési gócpontja, a sziget belsejében található Grohote.

Solta települései a sziget északi oldalán találhatók. A sziget déli oldala meredek sziklás. Itt senki nem él, itt csak elhagyatott öblöket találunk. A legtöbb település megőrizte eredeti dalmát, nyers kőházas stílusát. Javaslatunk Maslinica, Stomorska vagy Necujam. Ezek a települések mind egy-egy öböl mélyén fekvő halászfalvak. A szigetet elsősorban azoknak ajánljuk, akik a nyugodt és természetközeli nyaralást részesítik előnyben. Itt csak a csend és a hullámzó tenger van.

 

Solta legérdekesebb látnivalója Necujam településen van. Itt található egy hatalmas, apró kavicsos strand, mely egy legendával rendelkezik. A mítosz szerint ez a strand (és az öböl) volt Diokleciánusz császár kedvenc pihenőhelye, menedéke. A strand környékén még ma is felfedezhetők az egykori falmaradványok és a búvárok még ma is találnak római kori edénydarabokat. Solta egyébként a közelmúltig Split egyik külterülete volt.

Ha szeretjük az eredeti helyeket, nyaralásunk alatt mindenképpen szenteljünk egy kis időt Grohote felfedezésére. Itt számos olyan eredeti dalmát stílusú épületet és utcarészletet találunk, mely hosszú évszázadok óta ugyanúgy néz ki. Maslinicába is látogassunk el, mert a falucskának helyet adó öböl előtt további 7 kis szigetecske van.

Mindenféleképpen fedezzük fel Solta településeit. A környéken Split óvárosát, a szomszédos Brac szigetet és az innen északnyugatra fekvő Drvenik szigeteket érdemes még felkeresni.

Galéria