Project Description


Deprecated: wp_make_content_images_responsive használata nem támogatott a 5.5.0 verzió óta! Ezt javasoljuk helyette: wp_filter_content_tags(). in /var/www/clients/client25/web40/web/wp-includes/functions.php on line 4861

Elhelyezkedés, érdekességek Bracról

A Brac sziget Horvátország egyik legnagyobb és legnépesebb szigete. Helyileg a Split-öböl keleti oldalán, Split és Makarska között terül el. Első számú célállomás Brac nyaralás szempontjából, hiszen a sziget elég nagy ahhoz, hogy egy hétre való látnivalót kínáljon.

A szigetnek 22 kisebb-nagyobb települése van, valamint 12 lakott, és 5 lakatlan házcsoportja. A települések nagy része Brac északi oldalán, illetve a belső területeken található. Ahogy Brac déli partja felé tartunk, 6-700 méter magasságig emelkedik a Vit hegység, mely legmagasabb pontja a 778 méter magas Vidova gora. Innen szép kilátás nyílik a Zlatni rat strandra, illetve a Hvar és Vis szigetekre.

A települések környékén és a medencékben, a parasztok kemény munkával tették alkalmassá a sivár, köves talajt szőlő-, gyümölcs-, és olívatermesztésre, amik az idők során a sziget nevezetességeivé váltak. Ma az itt élő 15 ezer lakos, vagy a szemközti Splitbe jár dolgozni, vagy földműveléssel, halászattal illetve a turizmussal foglalkozik.

Brac egy nagy kiterjedésű és csodaszép természeti adottságokkal rendelkező sziget. Elsősorban az aktív nyaralás szerelmeseinek ajánljuk. Ha kedvünk van egész nap strandolhatunk, de búvárkodásra, úszásra, kirándulásra vagy kerékpározásra is számos lehetőség van.

Ezeket a helyeket érdemes felkeresni, ha itt nyaralunk.

Supetar a Brac sziget központi települése. Egy igazi mediterrán hangulatú város. Supetar nagyon sok középkori látnivalóval rendelkezik, melyek a Főtéren, illetve a Szent Miklós-félszigeten találhatók. Supetar további unikuma, hogy itt egy jól kiépített, lassan mélyülő homokos strandot találunk.

Brac sziget egyik különlegessége a Lovrecina-öböl. Ez egy eldugott kis öböl az északi parton. A hely érdekessége, hogy egy vörös, homokos strandot és egy ókeresztény bazilika romját fedezhetjük fel itt.

Ha a szigeten az egyes települések között közlekedünk, többször érinteni fogjuk Gornji Humacot. Már a középkorban is népszerű pihenőállomás volt a falu. Egy híres fogadó volt itt a középkorban, mely gyakorlatilag eredeti állapotában maradt meg a mai napig. A Konoba Tomicban középkori körülmények között tudunk ebédelni. Érdemes ide is betérni.

Brac kiváló minőségű mészkővel rendelkezik. Ezt sokszor Brac márványának is nevezik. Ebből mészkőből épült fel a washingtoni Fehér Ház, a spliti Diokletianus-palota, a berlini Reichstag, a bécsi parlament, valamint a velencei megszállás idején, számos palotát építtettek ebből a kőből Velencében. Pucisca ma Brac sziget központi kőfaragó települése és itt található a legnagyobb működő kőbánya. Az ókorban és a középkorban a mai Splitska-Postira környékén voltak a kőbányák, melyek szabadon látogathatók.

Ha végigjártuk a Brac látványosságait, hajózzunk Splitbe. Itt a Diokleciánusz-palotát, illetve Trogir óvárosát érdemes megnézni. Hajózzunk tovább Hvar szigetére, ami legalább olyan szép, mint Supetar.

Galéria