Project Description


Deprecated: wp_make_content_images_responsive használata nem támogatott a 5.5.0 verzió óta! Ezt javasoljuk helyette: wp_filter_content_tags(). in /var/www/clients/client25/web40/web/wp-includes/functions.php on line 4861

Elhelyezkedés, érdekességek a Hvar szigetről

A Hvar sziget Horvátország egy csodaszép vidékén fekszik. A Split-öböl keleti részén terül el. Északról a Brac sziget, míg délről a Korcula illetve a nyílt tenger határolja. Türkizkék öblök, a zöldellő píneaerdők, szőlősök, olívaligetek valamint a lila színben pompázó, kábító illatú levendulamezők csodálatos egyvelege. Kedvező klímája és természeti szépségei miatt, hosszú évek óta kedvelt nyaralási helyszín a sziget összes települése.

Hvar sziget 300 km2-i területével a negyedik legnagyobb és a Cres sziget után a második leghosszabb sziget Horvátországban. Legmagasabb csúcsa a Sveti Nikola (Szent Miklós) 628 méterével. A téli hónapokban különösen kedvelt úticél Hvar, hiszen a zord, hideg, fagyos téli időjárásban itt mindig tavasz van. Ilyenkor – novembertől márciusig – ha reggel 7 és este 5 óra között felhős volna az ég, vagy ha havazna, vagy ha a hőmérő higanyszála 0 C fok alá esne, akkor ezeken a napokon a vendégek ingyen tartózkodhatnak a szállodákban.

A Hvar sziget látnivalók sokaságával várja mind első, mind a visszatérő vendégeit. Kétség kívül a sziget legszebb és legpatinásabb városa, a sziget nevével azonos Hvar város. Itt egy festői szépségű öblöt és számos velencei stílusú épületet, palotát találunk. A hegy tetejéről pedig a Fortica erőd tartja szemmel Hvar nyüzsgő és forgalmas életét. Hvar sziget legjobb bulihelyeit is itt Hvar városnál találjuk. Egy igazi különös látnivaló a Carpe Diem part. Ha Hvaron nyaralunk, ide mindenképpen látogassunk el, mert itt annyira jó a hangulat, hogy sokszor nappal is táncra perdülnek a fiatalok.

A sziget északi oldalán is sok érdekes település és látnivaló van. Stari Grad illetve Jelsa, mind-mind több évszázados történelemmel és számos műemlékkel rendelkezik. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a Jelsa előtti tengerparti szakaszokon – és öblökben – több, lassan mélyülő homokos strandot találunk. Az északi partvonalon Vrboskát érdemes még felkeresni. A település érdekessége, hogy egy szűk öbölben helyezkedik el. A kis öbölben egy pindurka sziget található, melyre egy óriási pálmafa telepedett be. Ez az érdekes, miniszigetes-pálmafa Vrboska szexepilje.

Hvar sziget déli oldala meredek, lejtős. Két érdekes települést találunk itt Sveta Nedjelját és Zavalát. A lejtős déli oldalt sok napsütés éri, így ezen a két településen, elsősorban olíva- illetve szőlőtermeléssel és borkészítéssel foglalkoznak a helybéliek. Zavalát a fehérbor, míg Sveta Nedjelját a vörösborok szerelmeseinek ajánljuk. A Zavala és Pitve közötti hegyszakasznál egy hegybe vájt kő alagutat találunk. A két települést csak ezen az alagúton keresztül, illetve a tengeri útvonalon megközelíteni. Ha itt nyaralunk, tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha a világ végén járnánk. A zavalai alagút Hvar egyik legkülönlegesebb látnivalója.

Az egész környék legérdekesebb helye a Hvar előtt elterülő Pakleni szigetek. Ide is látogassunk el ha Hvaron nyaralunk. A Pakleni szigetek egy igazi mediterrán, zöldellő sziget. Számos eldugott, kristálytiszta vizű öblöt találunk itt. Sok partszakasz annyira eldugott, hogy csak magunkban lehetünk.

Érdemes áthajózni még a Brac szigetre. Menetrend szerinti komppal a szemközti Vis szigetre is könnyen eljuthatunk.

Galéria