Project Description


Deprecated: wp_make_content_images_responsive használata nem támogatott a 5.5.0 verzió óta! Ezt javasoljuk helyette: wp_filter_content_tags(). in /var/www/clients/client25/web40/web/wp-includes/functions.php on line 4861

Deprecated: wp_make_content_images_responsive használata nem támogatott a 5.5.0 verzió óta! Ezt javasoljuk helyette: wp_filter_content_tags(). in /var/www/clients/client25/web40/web/wp-includes/functions.php on line 4861

Elhelyezkedés

Biograd-kikoto-300x150Biograd na Moru az Adriai-tenger partján fekszik Észak-Dalmáciában, 30 km-re Zadartól és 120 km-re Splittől. A városka egy kis félszigeten és a hozzá kapcsolódó partszakaszon helyezkedik el, északról a Bosana-öböllel, dél felől pedig a Soline-öböllel határosan. A tenger felé tekintve a szemközti Pašman szigetre nyílik pompás kilátás.

Az állandó lakosság mintegy 5600 fő, nyaranta pedig elsősorban a hajósokat és a pihenni, kikapcsolódni vágyókat vonzza. Az óváros patinás, régmúltat idéző hangulatával bűvöli el látogatóit. A város lenyűgöző történelmi és kulturális öröksége mellett a természeti adottságai is kiválóak, kedveznek a vizek szerelmeseinek, a strandolni vagy hajózni vágyóknak. A part szépsége, a strandok és öblök változatossága évről évre visszacsalogatja az idelátogatókat. A hajósok számára azért különösen kedvező a város elhelyezkedése, mert az itt található Pašman csatornát övező szigetek védelmet nyújtanak a hevesebb viharok elől.

A város története

Biograd-tortenet-195x300Biograd történelme nagyon mozgalmas, de sajnos viszonylag kevés kézzelfogható emlék maradt fenn a város többszöri teljes pusztulása miatt.
A várost a 10. században alapították a rómaiak Alba Civitas néven, tőlük foglalták el a horvátok a várost. Majd Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár tesz róla említést a birodalom kormányzásáról írt művében, ezzel együtt 1000 körül el is foglalta a várost a Bizánci Birodalom, de a horvátok visszafoglalták. Hamar a kor egyik legfontosabb városává vált, és több középkori horvát uralkodónak biztosított székhelyet.
Biograd szerepének fontosságát jelzi, hogy a város 1059-től püspökség székhelye is lett, aztán 1097-ben Könyves Kálmán foglalta el, és itt koronáztatta magát horvát királlyá. A 12. század első felében velence és a magyarok csatároztak a terület felett, aminek az vetett véget, hogy 1125-ben a velencei flotta Domenico Michieli dózse vezetésével elfoglalta, kifosztotta és lerombolta a várost.
A lakosság és a püspökségi székhely Scardonába költözött. 1202-ben a zárai (zadari) menekültek alapítottak itt új települést, Jadera Nova (Új Zadar) néven, amit aztán a Zadarba történő visszatértük után Jadera Vetulának (Régi Zadar) hívtak. 1229-ben ezt a települést is elpusztult városként említik a korabeli szerzők.
A 13-14. században a várost cetina hercegei, a vranai templomos lovagok, majd a bribiri Šubić-hercegek irányították. Hosszabb időre a Velencei Köztársaságnak sikerült végül megszereznie Biogradot, uralma 1409-től 1797-ig tartott. A törökökkel folytatott harcot nagyon megsínylette a város, kétszer is felégették.
Velence bukása után Napóleon, majd a Habsburg uralkodók vették át a hatalmat. A világháborúk között olasz, majd német fennhatóság következett, végezetül a II. világháború lezárása után Jugoszlávia része lett.

Látnivalók

Az óváros igazi labirintus, melynek hangulatos utcái és szűk sikátorai számos gyöngyszemet rejtenek.
Szent Anasztázia plébániatemplom: a város legszebb, és a látképet leginkább meghatározó temploma 1761-ben épült barokk stílusban.
Szent Antal templom: a 13. században épült aprócska román kori templom nyaranta kiállításoknak ad otthont.
Várostörténeti múzeum: olyan kincsekkel várja a látogatókat, mint például a 16. században megfeneklett velencei hajó roncsai. Sőt, még a legénység használati tárgyai is helyet kaptak a múzeumban.

Programlehetőség, szórakozás

Nem messze a város központjától, a Soline-öböl közelében található egy sportközpont, ahol 20 teniszpálya, valamint egyéb sportlehetőségek, mint például minigolf áll rendelkezésre. Nyáron pedig többféle szabadidős és kulturális program szórakoztatja a látogatókat, ezzel is sokszínűbbé téve a város kínálta lehetőségeket.

Boat Show

A Biograd Boat Show Horvátország legnagyobb hajókiállításaként minden ősszel megrendezésre kerül a városban. A kiállítás idején a vitorlásversenyek és hajós bemutatók igazi fesztiválhangulatot kölcsönöznek a városnak.

Éttermek

Számos étterem és kávézó várja a vendégeket egész évben, kínálatukban egyaránt szerepelnek dalmát specialitások és nemzetközi ételek, valamint kiváló dalmát borok.

Carpymore

A belvárosi hotel étterme szabadtéri asztalokkal is várja a vendégeket késő estig.

Guste

Az étterem a kikötő közvetlen közelében kínál friss halételeket és horvát borokat.

Érdekességek Biogradról

Biograd na Moru jelentése horvátul a “tenger fehér városa”, középkori magyar nevén Tengerfehérvár.
A város többször teljesen megsemmisült: a 12. században a velenceiek rombolták le, a 13. században a lakossága hagyta el, végül pedig a törökök égették fel kétszer. GPS koordináták 43°56’27.48″ É 15°26’32.67″ K