Project Description

Elhelyezkedés

Trogir-elhelyezkedesEz a történelmi szépségű város az Adriai-tenger partján fekszik Splittől 27 km-re a Kastelanski-öböl partján. A várossal szemben elhelyezkedő Ciovo szigetet, mely számos újonnan épült apartman és szálloda mellett hajóinknak is helyet ad, egy híd köti össze Trogirral. A várost több festői szépségű öböl veszi körül, említést érdemel például a Seget- és a Saldun-öböl. A Trogiri-öböl védelmet nyújt a nagyobb tengeri viharok és hullámzások ellen, ennek köszönhetően a város kikötője kedvelt célpontja a hajósoknak. A város az aktív kikapcsolódást kedvelők mellett a pihenni vágyók számára is sok lehetőséget tartogat. A homokos és kavicsos partszakaszok között mindenki megtalálhatja kedvenc strandját vagy búvárhelyét. További vonzereje a városnak, hogy könnyen megközelíthető mind autóval, mind repülővel, hiszen az autópálya 5 km-re, a Spliti repülőtér pedig 10 km-re található.

A város története

TrogirA történelem során a város több nép fennhatósága alá tartozott, ráadásul gyakran más és más birodalom hajtotta uralma alá. Ennek köszönheti Trogir a számtalan építészeti, régészeti és kulturális kincsét, melyek szerencsére máig fennmaradtak és megtekinthetőek.
A települést az illírek alapították, majd görögök hódították meg a vidéket, és alapították meg Kr. e. 3. században Tragurion városát. Ezután Caesar a Pompeius ellen aratott győzelmét követően megszüntette a környező települések függetlenségét, és a területet a Római Birodalomhoz csatolta. A Római Birodalom kettészakadásával Dalmácia, így Tragurium is a Bizánci Borodalom része lett. A 7. században a népvndorlással a bizánciakat felváltották a környéken az avarok és szlávok. 814-ben a Frank Birodalmat szinte egész Európára kiterjesztő Nagy Károly hódította meg a várost, ezt követően a 10. században Trau az akkor megalakuló horvát állam része lett.
A horvát királyi ház kihalása után a terület a 12. század elején hol a Magyar Királysághoz, hol pedig Velencéhez tartozott, a század második felében a Magyar Királyság és Bizánc csatároztak felette. Végül hosszabb időre mégis Velencének sikerült megszereznie a területet, 1420-ban véres csatában foglalták el, és a 18. század végéig sikerült is megtartaniuk. Mindeközben a törökök elleni harc a 17. századra a város gazdaságát teljesen tönkretette.
A Velencei Köztársaság megszűntével Napóleun szerezte meg a város feletti urakmat, majd a Habsburg Birodalom kebelezte be. 1918-ban a Monarchia összeomlását követően a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része lett. Végezetül a független Horvátország 1990-ben alakult meg egy sikeres népszavazást követően, azóta a város Horvátország egyik kulturális központja.

Látnivalók

Trogir-latnivalokA “kis Velence”-ként is emlegetett Trogir patinás belvárosa 1997 óta a UNESCO világörökség része. A belvárosban barangolva könnyen megtalálhatjuk a város nevezetességeit, melyekből néhányat mindenképpen érdemes megszemlélni, ha idelátogat az ember.
Városfal és tornyai: az óváros a 13. és 15. század között épített városfalakkal van körbehatárolva. Védelmi rendszerének fontos, ma is megtekinthető elemei a Kamerlengo citadella és a Szent Márk torony, melyek között a francia megszállás alatt épített klasszicista stílusú gloriett áll.
Szent Lőrinc-székesegyház: a város főterén álló katedrális a 13. és 15. század között épült román-gótikus stílusban. Nevezetes főkapuja Dalmácia legértékesebb épületszobrászati alkotása. A közvetlenül mellette találgató loggia és óratorony szintén Trogir jelképévé váltak.
Szent Borbála-templom: 9–10. században épült, ezzel a legrégebbi templom a városban.
A városháza: a15. századi épület homlokzata 1890-ben reneszánsz elemekkel bővült. Keresztelő Szent János-templom: a tengerparti templomban a 13. századi freskók mellett a Ciripko család sírjai is megtekinthetőek.
Híres paloták: az 1457-ben épült Čipiko palota, Lucic palota, Garagnin-Fanfogna palota, Andreis palota.
További templomok: Szűz Mária-templom, Szent János-kápolna, Benedek-rendi Szent Miklós kolostor, Kármel hegyi Miasszonyunk templom, valamint a Nikola Firentinac által építtetett Szent Péter-templom.
Nevezetes erődök: Szent Miklós erőd Vitturi erőd.
Katedrális Múzeum: gazdag egyházművészeti gyűjteményének legjelentősebb darabjai egy 14. századból származó feszület, valamint Paolo Veneziano alkotásai.

Programlehetőségek, szórakozás

Trogirban számos vendéglátóhely lehetőség csalogatja a turistákat: éttermek, pizzériák, sörözők, kávézók, cukrászdák és bárok teljes arzenálja.

Trogir-programokÉttermek, pizzériák

Számos étterem és kávézó várja a vendégeket egész évben, kínálatukban egyaránt szerepelnek dalmát specialitások és nemzetközi ételek, valamint kiváló dalmát borok.
Bár és étterem, mely széles borválasztékkal várja vendégeit.

Don Dino

Hangulatos családi étterem, ahol a hagyományos dalmát specialitásoktól a modern ételekig mindenki megtalálja a neki tetszőt

Vanjaka

Az étterem közvetlenül a Szent Lőrinc katedrális szomszédságában helyezkedik el, friss halakat és zöldségeket kínál.

Pizzeria & Trattoria Pomodorini

A Trogirra csodás kilátást biztosító tetőteraszán fogyaszthatjuk el az eredeti olasz recept szerint készült pizzákat.

Érdekességek Trogirról

Trogir belvárosa 1997 óta a UNESCO világörökség része. Trogir már a Római Birodalom részeként is fontos kikötőváros volt, Tragurium néven.